Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Volt-e valódi rendszerváltás 1989 után?

2008.07.02
Volt-e valódi rendszerváltás 1989 után?
Könyvhét 2008
Volt-e valódi változás, netán csak fordulat történt? Nagyhatalmi újrafelosztás eredménye-e a változás, a nagytőke piacszerző vállalkozása, avagy csak felemásra sikerült demokrácia-import? Felemás-e, ami történt, vagy bársonyos? – teszi fel kérdéseit a most megjelent Elárvult szabadság című kötet bevezetőjében Szőcs Géza író, költő, újságíró, a kötet egyik szerkesztője.

Andrásfalvy Bertalan euforikus pillanatnak nevezi az 1988–89–90-es esztendőket, miközben megállapítja: személyes önzésünk vezetett oda, ahol most tartunk. Az Antall-kormány első művelődési és közoktatási minisztere szerint nincsenek szilárd támpontjaink, nincsenek erkölcsi normáink, s e társadalmat bénító erők miatt nem haladunk előre. Mit tettünk rosszul? – teszi fel a kérdést Andrásfalvy. Kilenc pontban sorolja fel a hibákat. Most csak az első (legfontosabb) pontban foglalt gondolatokat idézem: "Nem neveztük meg azokat legalább, akik ténylegesen súlyosan vétettek az Élet ellen. A halált követelő ügyészeket, bírákat, besúgókat, kegyetlenkedő vallatókat, smasszerokat, önkényeskedő párttitkárokat. Ezzel bátorságot adtunk sok bűnösnek további gaztettekre. Nem vettük el a jogtalanul szerzett vagyonokat, ingatlanokat…" Andrásfalvy szerint nem a szabadságot, hanem egymást, a nemzetet árultuk el féktelen önzésünkben.

A Litea könyvszalonban – Szőcs Géza, Mészáros László, Bogár László, Andrásfalvy Bertalan, Kun Miklós és Sneé Péter – idézte fel a húsz évvel ezelőtti euforikus/katartikus/tragikus, mások szerint elárult rendszerváltozást.

Bogár László közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója szerint le kell számolnunk egy illúzióval, mégpedig azzal, hogy szuverén állam vagyunk. Szerinte Mohácsnál, azaz ötszáz esztendeje veszítettük el függetlenségünket, s azóta öt birodalom fosztott ki bennünket. A rendszerváltozást csak "cinikus látványtechnikai tűzijátéknak" nevezte, s mindmáig nem tudunk semmi érdemlegeset tenni annak érdekében, hogy ne fosszanak ki bennünket. Az Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának politikai államtitkára szerint kétféle magatartást tanúsítottunk elnyomóinkkal szemben: a behódolás és az ellenállás taktikáját. A tény, hogy még élünk, azt jelenti: sorstársaink mindig megtalálták e kettő valamilyen kombinációját. Bogár szerint a rendszerváltozás bűnben fogant, ugyanis az 1978–85-ös években hozták létre totális kifosztásunk forgatókönyvét. Ebben az időben amíg a "bennszülött páriák" jövedelme csupán 0,7 százalékkal emelkedett, a "hazánk területén állomásozó tőkestruktúrák" 23 százalékkal növekedtek. "Jelenleg még erőteljesebb a mentális, morális és spirituális kifosztásunk, és ez a folyamat további húsz esztendeig nem folytatható, mert ebben az esetben Magyarország fizikai felszámolása következik be. Jelenleg tudatos népirtás áldozata Magyarország. Ebből az egyetlen kivezető út a lelki megújulás. A csoda az egyetlen realitás" – mondta Bogár László.

Mészáros László, a kötet kiadójának (Kecskeméti Lapok Kft.) ügyvezető igazgatója szerint a rendszerváltozáskor nem készült el a leltár, s ez mindmáig hiányzik. Amíg nincs leltár és párbeszéd, addig nem beszélhetünk rendszerváltozásról.

Az Elárvult szabadság című kötetben a diktatúrát követő két évtized történése követhető nyomon, hatvan magyar kiválóság (köztük Bábel Balázs, Csete György, Csókay András, Duray Miklós, Entz Géza, Gyarmati Dezső, Makovecz Imre és Tőkés László) szemével.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fifa 15 скачать торрент pc repack rus

(garneuNild, 2018.03.26 21:19)

Спасибо за помощь в этом вопросе, чем проще, тем лучше…

---
вааааааа не то что улыбнуло оборвало полностью супер просто давай исчо fifa 15 скачать торрент андроид, fifa 15 кряк 3dm и [url=http://15fifa.ru/]фифа сайт[/url] скачать фифа 15 с кряками через торрент

скачать fifa 15 by xatab через торрент

(exethOl, 2018.03.08 11:24)

Неплохой сурприз

---
Вы абсолютно правы. В этом что-то есть и это хорошая мысль. Готов Вас поддержать. fifa 15 rus repack скачать торрент, скачать фифа 15 ультимейт тим на пк или [url=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html]fifa 15 cracked by glowstorm[/url] fifa 15 repack таблетка скачать

XEvil break 99% types of captcha

(Mashagaili, 2017.12.12 20:28)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any antibot captcha.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"