Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merész lépés volt az 1989-es határnyitás

2008.07.01

Az 1989-es határnyitás helyszínén a két miniszterelnök közösen vágta át az erre az alkalomra készített, szimbolikus vasfüggönyt

 

Medgyessy-Schüssel találkozó a sopronpusztai 1989-es határnyitás helyszínén

- Soha többet nem fordulhat elő, hogy ezen a helyen határ válasszon el embereket egymástól � hangsúlyozta Medgyessy Péter miniszterelnök szombaton Sopronpusztán, ahol találkozott Wolfgang Schüssel osztrák kormányfővel. Az 1989-es határnyitás helyszínén a két miniszterelnök közösen vágta át az erre az alkalomra készített, szimbolikus vasfüggönyt.

A Páneurópai Piknik helyszínén néhány méteres szakaszon szombaton ismét vasfüggöny volt Ausztria és Magyarország között. 15 évvel a határ áttörése után hazánk Uniós csatlakozása alkalmából találkozott a két ország miniszterelnöke a helyszínen, ahol közösen vágták át a jelképes szögesdrótot.

Medgyessy Péter miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott: �Kinyíltak a kapuk. Ezzel az aktussal azt kell, hogy mondjam, játszásiból sem lehet itt soha többé határ. Nem lehet sohasem többet olyan, hogy elválasszon embereket egymástól. Nagyon büszke vagyok, hogy itt lehetek Wolfganggal, aki nagyon sokat tett azért, hogy az Unióban ott legyünk, és sikeresek lehessünk.�Az osztrák miniszterelnök a történelmi pillanat jelentőségére hívta fel a figyelmet. Wolfgang Schüssel azt Modta: �Április 30-án éjszaka megvalósult, ami 20 éve még csupán utópiának tűnt, 10 éve kívánság volt, ma viszont a valóság: Magyarország és Ausztria újra egyesült egy új Európában.�A Páneurópai Piknik helyszínén a határvonalon átívelő hidat építettek dán és magyar fiatalok.


Medgyessy Péter miniszterelnök, Walter Dezső Sopron polgármestere és Wolfgang Schüssel osztrák kancellár


A két vezető politikus egy-egy határátkelésnél használatos emlékbélyegzőt kapott.
- Ez egy "játékútlevél", ami azt a célt szolgálja, hogy az utolsó alkalomal azt lepecséltettessék az átkeléskor - magyarázta Medgyessy Péter Wolgang Schüsselnek, miután kölcsönösen dedikálták egymásnak az erre az alkomra kiadott "útiokmányt".
Walter Dezső polgármester Sopron nevében soproni Kékfrankossal ajándékozta meg a magasrangú vendégeket emlékeztetve őket arra, hogy Sopron a Kékfrankos fővárosa.

- A szomszédainkkal jól fogunk élni majd egymás mellett, Sopron megtalálta a magya helyét a régióban. Burgenlandban barátaink és partnereink vannak, akikkel tudunk majd együtt dolgozni - mondta a polgármester.

T.A.L. -T.É.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csaba

(tibi, 2011.02.16 09:30)

nincs