Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1990-1994 – Az első demokratikus kormány a rendszerváltozás után

2008.06.30

Hivatalosan is megalakul a Magyar Demokrata Fórum

1988. szeptemberében, egy újabb lakitelki találkozón a jelen lévő mintegy 400 résztvevő jóváhagyta a Magyar Demokrata Fórum alapító levelét, alapszabályát és megválasztotta első elnökségét. Az immár párttá alakult MDF 1990-ben költözött be Bem téri székházába. A Püski Sándor könyvkiadó támogatásával megjelent első sajtóorgánumuk, a Hitel. Megfogalmazódott a fórum ideológiai profilja is. A keresztény konzervatív, a nemzeti liberális és a népi-nemzeti irányzat együttes modelljének kialakítása a cél. A „Nemzeti Kerekasztal” tárgyalásokon az MDF, mint erős ellenzéki szervezet vett részt. A köztársasági elnök megválasztásával összefüggésben a riválisok nyomására tisztáznia kellett viszonyát Pozsgay Imrével és az MSZMP népi reformszárnyával. A Magyar Demokrata Fórum élére ekkor Bíró Zoltán helyett új elnököt választanak, és visszavonják Pozsgay Imre köztársaságielnök-jelöltségének támogatását. Önálló jelöltet állítanak Für Lajos személyében. A pártelnök Antall József lett

1990-1994 – Az első demokratikus kormány a rendszerváltozás után

Az MDF 1989-ben már 13 200 tagot számlált. 1990 márciusában a párt a második forduló után a mandátumok 42,49 százalékát szerezte meg, így az első szabad választások után az MDF alakíthatott kormányt. Az MSZP elleni hadjárat, illetve a programalkotás hiánya miatt a ciklus végére a párt népszerűsége jelentősen visszaesett. Ezt még tetézte Antall József miniszterelnök 1993. december 12-én bekövetkezett halála. A kormányfői teendőket ezt követően Boross Péter látta el.

1994-1998 – Az MDF népszerűsége jelentősen esik

Az MDF az 1994-es választásokon meglehetősen rosszul szerepelt. Összesen csupán 20 képviselőt sikerült bejuttatnia az Országgyűlésbe. A párt népszerűségének visszaesése a ’94-es szavazás után is folytatódott, ezért ’97-ben határozatot fogadott el arról, hogy a minél sikeresebb parlamenti választás érdekében megállapodást köt a Fidesszel.

1998-2002 – Szövetséges a Fidesz

E szövetségnek köszönhető, hogy az 1998-as parlamenti választáson az MDF 16 képviselője (a Fidesszel közös jelöltként) egyéniben is bejutott a törvényhozásba. A Fidesz egy miniszteri posztot is adott az addigra igencsak meggyérült pártnak: Dávid Ibolya lett az Orbán-kormány igazságügy-minisztere. 2002-2006 – Nincs meg az öt százalék, de él a frakció.A 2002-es választások az MDF-nek komoly csalódást hoztak: az első forduló nem igazolta a közvélemény-kutatások jobbközép erők javára mért előnyét. Az MDF és a Fidesz választási együttműködése, 48,7 százalékos eredményt ér el, amely összesen 188 mandátumot eredményezett. A két párt közti megállapodásnak megfelelően a Magyar Demokrata Fórum 24 fős önálló frakciót alakíthatott, annak ellenére, hogy valójában el sem érte az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Forrás: www.mdf.hu

Kapcsolódó cikkek:
Kormányok jöttek, kormányok mentek 
Választási időutazás
Sólyom a legkorábbi időpontot választotta
Kifogástalan állapotban lévő ország eladó
Tovarisi konyec, Bort, búzát, békességet

       

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.