Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Magyar Szó, 2004. november 25., csütörtök

Gomboson is verik a magyarokat!

Halálos áldozat is van

Megdöbbentő eseményről tájékoztatott bennünket a gombosi helyi közösség vezetősége. Az már jó ideje nyilvánvaló, hogy a falu egyetlen szórakozóhelyén: a diszkóban is előfordul, enyhén szólva, nézeteltérés a magyar és a menekült szerb fiatalok között. Időnként, sajnos, verekedésekre is sor kerül.
-- Menjetek Magyarországra, ahonnan jöttetek! Le fogunk benneteket gyilkolni! És más, ehhez hasonló fenyegetéseknek vannak kitéve a gombosi magyar fiatalok a szerb menekültek részéről. Néhány nappal ezelőtt egy magyar fiú fején sörösüveget törtek össze, a szerencsétlen fiatalember a zombori kórházba került.
Ugyanazon az estén megtámadtak egy magyar kislányt is, aki mobiltelefonon azonnal segítséget kért édesapjától. Lajkó Imre (52) lánya segítségére indult, de óriási fölindultságában már félúton megszűnt a szíve dobogni.

H. Á.


Kommentár:
     A hátamon szaladgált a hideg, amikor elolvastam a címet és a főcímet. Majd amikor tovább olvastam, ráismertem a történetre, amit lényegében már minden gombosi ismer.        
      Kétség kívül szomorú esetről van szó, hisz elhunyt falunk egyik szeretett polgára. A gombosiak érdekében úgy éreztem, a fenti esemény tálalásának módját nem hagyhatom szó nélkül, pedig nem szívesen teszem, hisz a téma egyébként is kényes. Sajnos a fentiekben leírtak több részlete sem egyezik a valósággal. Sőt mi több, -talán én nem vagyok eléggé képzett az újságírás terén, de véleményem szerint- az eset  ilyen fokú általánosítása és összefüggésbe hozatala a magyar-szerb viszállyal egyszerűen túlzás, hisz számos ellenpéldát is ismerek.
     Gombos kis falu. Nincs olyan hír ami szinte percek alatt ne járná körbe a falut, így ha belegondolok, valójában ez a cikk nem is a gombosiakat vezeti félre, hanem azokat az újságolvasókat akik a Magyar Szó hasábjairól tájékozódnak erről Vajdaság-, illetve világszerte. Vajon mit  mond ez a cikk azok számára, akiknek semmi előismerete sincs az eset kapcsán?... Használ vagy árt ez a gombosi lakósoknak? Ha van is némi feszültség Gomboson (is) a nemzetiségek között, szabad-e ezt ilyen mértékben fokozni és a fiatalok minden összezörrenését annak képében feltüntetni? Mi a cikk írójának célja? Szörnyülködni látni egy-egy olvasót?
     A szerző, falunk egyik elszármazottja, bizonyára nincs tudatában annak, amikor azt írja, hogy "a gombosi helyi közössége vezetősége tájékoztatta", hogy a tanácstagok lényeges többsége nem is tud erről, hogy a nevükben nyilatkozott valaki. Talán célszerűbb lenne a hírforrást csak egy személy nevéhez kötni, vagy pedig utánajárni az érintetteknél a történet pontos leírásáért egy minőségesebb tájékoztatás érdekében.
     Egyébként nagyra értékelem Hajnal Árpád munkásságát, hisz Ő is egyike azon elszármazottainknak akik valamilyen formában szívükön viselik falunk sorsát, és ha azt teheti, a zombori események mellett igyekszik beszámolni falunk egyes eseményeiről is.

Zanti


2004. november 26., péntek

 Az alábbi cikkel fokozták a történetet!...

Zanti


2004. november 25., csütörtök

http://www.kettosallampolgarsag.hu

Magyarokat öltek a szerbek Délvidéken


A szerb fiatalok támadásának több áldozata is van

A dél-bácskai Gomboson két magyar halálos áldozata van a szerbek által elkövetett atrocitásoknak. Néhány nappal ezelőtt egy magyar fiú fején sörösüveget törtek össze, a fiatalember kórházba került, majd elhunyt. Megtámadtak egy magyar lányt is, akinek a segítségére siető édesapja útközben szívinfarktust kapott.


A Magyar Szó című újvidéki napilap közlése szerint a gombosi (Bogojevo) helyi közösség vezetősége arról számolt be, hogy a falu egyetlen szórakozóhelyén már több alkalommal verekedésbe torkollottak a nézeteltérések a magyar és a menekült szerb fiatalok között. – „Menjetek Magyarországra, ahonnan jöttetek!, Le fogunk benneteket gyilkolni!” – ilyen és ehhez hasonló fenyegetéseknek vannak kitéve a gombosi magyar fiatalok. Néhány nappal ezelőtt egy magyar fiú fején sörösüveget törtek össze, a fiatalember a zombori kórházba került, majd elhunyt – adta hírül az Info Radió. Ugyanazon az estén megtámadtak egy magyar lányt is, ő mobiltelefonon kért segítséget édesapjától, aki, miközben segítségére sietett, felindultságában út közben meghalt.

A nemzeti és vallási türelmetlenség újabb példájáról adott hírt az újvidéki rendőrség is, amely szerint ismeretlen tettesek horogkereszteket firkáltak a péterváradi katolikus plébánia épületére, és sértő tartalmú üzenetet írtak rá. A plébánia címerére és a bejárati ajtóra festett horogkereszt mellé a „Katolikusok takarodjatok" üzenetet írták, az épület udvari falára pedig további három horogkeresztet festettek.

Forrás: (MNO)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.