Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Medgyessy Péter (Budapest, 1942. október 19. – ) magyar politikus, miniszter, üzletember, 2002. május 27-e és 2004. szeptember 29-e között a Magyar Köztársaság 5. miniszterelnöke. 2004. augusztus 25-én a koalíciós partnerével (SZDSZ) kialakult ellenséges viszony miatt lemondott hivatalából. Ezt követően 2004. szeptember 29-ig ügyvezető kormányfőként tevékenykedett, amikor is az MSZP megválasztotta utódját, Gyurcsány Ferencet.

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Pályafutása [szerkesztés]

Egyetemi tanulmányai [szerkesztés]

1942. október 19-én született Budapesten, régi nemesi család leszármazottjaként. Közgazdaságtant tanult a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (jelenleg Budapesti Corvinus Egyetem). 1966-ban szerezte meg diplomáját, majd doktori címét. Folyékonyan beszél franciául és románul, ért angolul és oroszul.

Tevékenysége a rendszerváltás előtt [szerkesztés]

Medgyessy egyetemi tanulmányainak befejezése után rögtön a Pénzügyminisztériumba került. 1966-tól 1982-ig a Pénzügyminisztériumban dolgozott különböző vezető beosztásokban. (Az eközben folytatott szigorúan titkos tiszti tevékenységéről lásd alább.) Karrierje felívelt: 1982 és 1986 között pénzügyminiszter-helyettes, majd 1986 és 1987 között pénzügyminiszter lett, a Lázár- és a Grósz-kormányban. 1987 és 1990 között a Németh-kormányban a minisztertanács gazdasági ügyekkel megbízott elnökhelyetteseként tevékenykedett. Szerepet vállalt az adórendszer modernizálásában. 1987 és 1989 között az MSZMP KB tagja volt. Az MSZMP 1989-es megszűnése után nem lépett be az MSZP-be.

A rendszerváltás után [szerkesztés]

A rendszerváltás után egy időre visszahúzódott a politikától, 1990 és 1996 között a Paribas Bank Rt. elnök-vezérigazgatójaként majd a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatójaként dolgozott. 1996. február 29-én a lemondott Bokros Lajos pénzügyminiszter utódjává nevezi ki a köztársasági elnök – a Horn-kormány harmadik pénzügyminisztere volt. Terminusa lejártával az Inter-Európa Bank Rt. igazgatóságának elnöke és az Atlasz Biztosító Rt. alelnöke 1998-tól 2001-ig.

Miniszterelnökként [szerkesztés]

Bár nem volt párttag, az MSZP őt tette meg miniszterelnök-jelöltjének. Miután a párt megnyerte a 2002-es parlamenti választásokat, 2002. május 27-én az Országgyűlés Medgyessy Pétert választotta miniszterelnökének, ekkor tette le kormánya is a hivatali esküt. 2002-től országgyűlési képviselő.

Mivel 2002-ben az MSZP a „Jóléti rendszerváltás programjá”-val nyerte meg a választásokat, Medgyessy – addig szokatlan módon – az ígéretek betartása mellett döntött. Kormánya 2002-ben meghirdette a Száznapos programot, amely átlagosan 50 százalékos béremelést biztosított a közalkalmazottaknak, a nyugdíjasoknak pedig egyszeri 19 000 forintos pótlékot. Méltányosságból megemelték a legalacsonyabb nyugdíjakat, és megemelték az egyetemi ösztöndíjakat is. Ezen intézkedések akkori árakon számolva összesen 190 milliárd forintba kerültek.[1] Népszerűségi indexe ekkor volt a legmagasabb. Ennek hatására egy második száznapos program indításáról döntöttek, amely hasonló jóléti intézkedéseket tartalmazott.

Utólag a liberális közgazdászok ennek az osztogató politikának a számlájára írták a gazdasági mutatók romlását és az euróövezethez való csatlakozás elhalasztását.

Miniszterelnöksége alatt tartották a népszavazást Magyarország EU-tagságáról és maga a csatlakozás is erre az időszakra esett (2004. május 1.).

A D-209-ügy [szerkesztés]

Medgyessy Péter D-209-es kartonja
Medgyessy Péter D-209-es kartonja

2002. június 18-án, hivatalba lépése után alig 3 héttel a Magyar Nemzet közölte egy III/II-es, D-209-es kódszámú ügynök SZT-tiszti (szigorúan titkos tiszt) lapját, akiről kiderítette azt is, hogy valójában Medgyessy Péter[2]. Medgyessy először még cáfolta a róla megjelent adatok hiteleségét, később azonban elismerte múltját. Azt állította, hogy csak kémelhárító volt a gazdasági hírszerzés területén 1977 és 1982 között, és akkori motivációjaként a haza szolgálatát jelölte meg. 2002-ben azután több dokumentum is napvilágot látott e témában, amelyek a titkosszolgálatok összefonódásait taglalták a Kádár-rendszerban. Ezek alapján többen vádolták meg azzal is, hogy SZT-tisztként a Szovjetunió számára jelentett kollégáiról, ő maga ezt több nyilatkozatában tagadta.

Az SZDSZ frakció a botrány kirobbanásakor még a lemondatása mellett foglalt állást, másnap azonban a párt vezetői meggyőzték a frakciót Medgyessy támogatásáról. Kis János, a párt korábbi elnöke azonban ezt a politikai döntést élesen kritizálta, és morális érvekre hivatkozva lemondásra szólította fel a miniszterelnököt[3]. (Végül Kis 2002 júliusában emiatt kilépett az SZDSZ-ből.)

Többek szerint az ügynökbotrányt tulajdonképpen sikeresen átvészelte, hiszen a száz napos programok népszerűvé tették, és még két év telt el bukásáig, ami nem köthető közvetlenül a D-209-ügyhöz.

Bukása [szerkesztés]

A 2004. június 13-án tartott Európai parlamenti választásokon az MSZP viszonylag gyengén szerepelt, és a párt vezetői körében általánossá vált az a meggyőződés, hogy Medgyessyvel nem tudnak újra választást nyerni Orbán Viktorral szemben. Az ambiciózus Gyurcsány Ferenc – aki akkor sportminiszter volt – viszont ezalatt kialakította magáról azt a közképet, hogy alkalmas miniszterelnöknek és baloldali politikusként komoly elképzelései vannak az ország jövőjéről. Nyíltan mutatkozott Medgyessy riválisának.

A lemondását megelőző napokban az SZDSZ és Medgyessy között kifejezetten ellenséges hangú és kibékíthetetlen vita folyt. A miniszterelnök az SZDSZ-t korrupciós ügyekkel vádolta meg, és Csillag István SZDSZ-es gazdasági miniszter leváltását szorgalmazta. Az MSZP felső pártvezetése ekkor titkos tárgyalásokat kezdett leváltásáról az SZDSZ-szel, amely ezt érthetően támogatta.

A koalíciós pártok közti ellentétekre és az iránta való megrendült bizalomra hivatkozva 2004. augusztus 19-én bejelentette, majd augusztus 25-én be is nyújtotta lemondását, ettől kezdve ügyvezető kormányfőként tevékenykedett 2004. szeptember 29-ig. A média egy része ezt kormányválságként, lemondását pedig bukásként értékelte.

Az MSZP vezetői, elsősorban Kovács László pártelnök ugyan inkább Kiss Pétert látta volna szívesebben miniszterelnökként, de a pártkongresszuson a küldöttek végül Gyurcsány mögé álltak, akit az SZDSZ is támogatott.

Gyurcsány Ferenc, az új miniszterelnök felajánlott neki egy befutó helyet az MSZP országos listáján, melyet nem fogadott el. 2006-ban nem indult a választásokon.

Utazó nagykövet [szerkesztés]

Lemondása után pár hónappal, 2004-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – amerikai mintára – felkérte Magyarország utazó nagykövetének. Ilyen minőségében összesen 44 hivatalos látogatást tett számos országban. Feladata az volt hogy nemzetközi konferenciákon és személyes találkozókon lobbizzon Magyarországért, győzzön meg külfölid üzletembereket arról, hogy érdemes Magyarországon befektetni.[4]

Gyurcsány Ferenc 2008. május 31-i hatállyal mentette fel nagyköveti tisztségéből. Döntését a kormányfő nem indokolta, azonban tény, hogy a nagykövet az utóbbi időben több aktuálpolitikai kérdésben is bírálta a miniszterelnököt. [5]

Kitüntetései [szerkesztés]

1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal. 2000-ben a legmagasabb francia érdemrenddel, a Francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki. 2002-ben a Belga Korona Rend nagykeresztjét és a Japán Felkelő Nap Érdemrend arany és ezüst csillagát adományozták neki. 2003-ban a Chilei Érdemrend nagykeresztjével és a Norvég Királyság Érdemrendjének nagykeresztjével jutalmazták. 2004-ben a Francia Becsületrend főtisztje lett, és kitüntették a Németországi Szövetségi Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével [6].

Családja [szerkesztés]

Felesége Csaplár Katalin, két gyermeke (fia, Gergely és leánya, Ildikó) az előző házasságából származik. Nevelt lánya, Tornóczky Anita, aki feleségének első házasságából származó lánya, jelenleg a TV2 munkatársa.

Kritikák [szerkesztés]

  • A választásokon tett kampányígéretek egy részét betartva kormányával populista politikát folytatott, ami növelte a költségvetési hiányt, de a termelő szférát nem erősítette meg. Az államháztartás egyensúly hiánya miatt bizonytalanná vált Magyarország csatlakozása az eurózónához [forrás?] .
  • 2003 májusában a magyar exportőrök érdekeire hivatkozva a forint-lebegtetési sáv középpontjának apró leértékelése mellett döntött. Ezt a befektetők érthetetlen lépésnek és gazdaságpolitikai hibának értékelték, a forint és a magyar állampapírok eladásába kezdtek, ami jelentős jegybanki kamatemelésekhez vezetett.
  • Kormányzása idején néhány, az előző Orbán-kormány alatt kinevezett független államigazgatási intézményi vezető ellen politikai támadást indítottak. Ezek közül évekkel később született bírósági ítéletek kimondták, hogy alkotmány- illetve törvényellenesen távolították el posztjáról a Magyar Energiahivatal és a Központi Statisztikai Hivatal elnökét. Törvénymódosítással szabályosan mozdították el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vezetőjét, ám tevékenységével kapcsolatban szakmai kifogás nem merült föl.[7] [8]
  • Komoly támadások érték ügynöki (szt. tiszti) múltja (D-209) és annak kezelése miatt.
  • Gyenge szónoki képességei és beszédstílusa miatt a sajtó egyik elsődleges humorforrása volt kormányzása idején. Hibáiból és rossz megfogalmazásaiból könyvet is kiadtak Medgyessyzmusok címmel [9].

Hivatkozások [szerkesztés]

Jegyzetek [szerkesztés]

Külső hivatkozások [szerkesztés]

Interjúk [szerkesztés]

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Шлюхи Краснодара

(Amuelborne, 2018.10.09 03:50)

[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru]Шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки Краснодара[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны Краснодара[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Бюджетные шлюхи[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Секс знакомства Краснодара Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru]Шлюхи Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд блядей в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Недорогие бляди в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Секс знакомства в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru]Проститутки в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки Краснодара[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны Краснодара[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд шлюх в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Бюджетные проститутки Краснодара[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Секс знакомства Краснодара[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru]Шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки Краснодара[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд шлюх в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Бюджетные шлюхи Краснодара[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Интим знакомства Краснодара[/url]

fifa 15 скачать полная версия на русском

(garneuNild, 2018.03.27 20:52)

Ваша идея великолепна

---
Сойдет! скачать fifa 15 16 через торрент, скачать бесплатно fifa 15 pc и [url=http://15fifa.ru/]сайт фифа на русском языке[/url] скачать взломанную фифа 15 на пк