Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


http://www.libri.hu/hu/book/tortenelem/magyar_tortenelem/xix_szazad/grof_batthyany_lajos_miniszterelnoksege_fogsaga

2008.06.15
2007-ben, születésének 200. évfordulóján emlékezünk gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első alkotmányos kormányának miniszterelnökére. Ez az alkalom lehetöséget nyújt arra, hogy érdeme szerinti részletességgel áttekintsük a generációk tudatában sokáig háttérbe szorult államférfi politikai tevékenységét: szerepét a pozsonyi országgyűlésen, azt, hogy miként választotta meg minisztertársait és az elnököt a kabinet ülésein, miként működött együtt a királyt helyettesítö főherceg nádorral és az udvarral. Ő volt az, aki magára vállalta a nemzetőrség megszervezését, kezdeményezte a honvédek toborozását, s viselte ezeknek az alakulatoknak a gondját a kiképzéstől a felszerelésig. Kötetünk nyomon követi azt is, hogy a kezdeti sikerek után miként nehezedett meg Batthyánynak és kormányának helyzete a horvát ellenszegülés, majd az osztrák kabinet egyre ellenségesebb magatartása miatt.

Batthyány miniszterelnöki iratainak 1999-ben történt publikálása nyomán legfontosabb kormányzati intézkedéseit szinte napról napra követhetjük. Ezért a kötet felépítésa a tematikus rend helyett kronológikus. Az I. rész a március-áprilisi fejleményeket, a II. a Batthyány-kormány első három hónapi tevékenységét, míg a III. a népképviseleti országgyűlés hónapjait tekinti át. A kötet befejező része Batthyány életének utolsó hónapjaival foglalkozik. Lépésről lépésre követi budai előzetes kihallgatását, majd az olmützi hadbírósági eljárást. Megismerjük a védekezés során kifejtett véleményét az alkotmányról, a törvényekről, miniszterelnöki esküjének értelmezéséről, valamint az udvar kétszínű magatartásáról. A hadbíró kilenc vádpontban marasztalta el, a bírósággal elfogadtatta a felségárulás vádját, megszavaztatta a teljes vagyonelkobzást és a kötél általi halált. A büszke és erős akaratú Batthyány utolsó éjszakáján súlyos sebet ejtett a nyakán, elkerülve így a kivégzés megszégyenítő módját.

A szerző arra a következtetésre jutott, hogy Batthyány pöre koncepciós eljárás, "premeditált politikai gyilkosság" volt, amelynek alapját bosszúvágy szolgáltatta, s ebben elsődleges szerepet játszottak az udvari körök.
 
VÁSÁRLÓI VÉLEMÉNYEK

Átlag vásárlói értékelés:0.00

Ön még nem jelentkezett be. Ha szeretné értékelni ezt a könyvet, kérjük, tegye meg!


Ezt a könyvet még senki nem véleményezte.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.